Syriƫr, Bermudaan en veldrittoppers op de startlijst

Bron PZC: Rain WILLEMSEN

Veelbelovende Belgische talenten, een podiumklant van het voorbije wereldkampioenschap veldrijden en een deelnemer uit Syrië en Bermuda. Dat is wat er op de voorlopige deelnemerslijst van de 37ste editie van de Junioren Driedaagse van Axel staat. Gisteravond werd de wedstrijd gepresenteerd.

Hoewel een klein aantal van de 35 deelnemende ploegen zijn selectie nog niet heeft geopenbaard, vertelt de voorlopige startlijst al een hoop. De ploegen die op vrijdag 18 mei aan de start van de eerste rit verschijnen, zijn onder te verdelen in zeventien buitenlandse teams, zes nationale selecties, acht Nederlandse clubteams en vier Nederlandse districtsteams. De renners zijn op hun beurt weer onder te verdelen in subcategorieën.

600_pzc_presentatie.jpg

Rondemissen Dagmar Lensen (links) en Laura de Feijter tonen de truien die te winnen zijn in Axel.

FOTO Camile Schelstraete

Topfavorieten

Winnaar van Nokere Koerse, tweede op het Belgisch kampioenschap tijdrijden en vorig jaar winnaar van de jongerentrui in de Junioren Driedaagse van Axel. Ilan van Wilder mag gezien zijn uitslagen met recht één van de topfavorieten worden genoemd voor de eindzege in de rittenkoers die door Nederland en België voert. Een eindwinnaar uit het koersgekke België had de Junioren Driedaagse tot op heden ‘slechts’ twee keer.

Veel vaker (vijf keer) had de nummer één van het eindklassement de Deense nationaliteit. Zoals in 2012 (Mads Würtz Schmidt) en 2011 (Alexander Kamp). Met Jacob Hindsgaul Madsen is het goed mogelijk dat het over twee weken opnieuw Denemarken boven is. De jonge Deen van Team Herning, vorig jaar tiende op het wereldkampioenschap in het Noorse Bergen, is goed op dreef dit seizoen. Hij behaalde topklasseringen in diverse Belgische klassiekers en won een Duitse etappekoers.

Outsiders

Wie dit voorjaar minstens evenveel ereplaatsen behaalde in Belgische klassiekers is Xandres Vervloesem. In Nokere Koerse, Gent-Wevelgem en de E3 Harelbeke eindigde de Belgische renner van Van Moer Logistics bij de eerste vijf. Dat Vervloesem ook het meerdaagse werk aankan, bewees hij vorig jaar. Zowel in een Franse als Belgische rittenkoers belandde hij op het eindpodium.

Twee andere kanshebbers op eindwinst zijn Valentin Retailleau en Pirmin Benz. Behalve dat de twee allebei ook vorig jaar deelnamen in Axel, zijn er weinig overeenkomsten tussen het duo. Waar de Fransman Retailleau vooral vorig seizoen imponeerde en dat deed in meerdaagse wedstrijden, doet de Duitser Benz dat op zijn beurt vooral dit seizoen in de eendagskoersen.

Zeeuwse invloeden

Momenteel is Jochem Runhaar uit Kapelle de enige Zeeuw die op de startlijst staat. De kans dat daar nog minimaal één provinciegenoot bij komt, lijkt behoorlijk. Met Cervélo-Goodzo doet er wel een Zeeuwse ploeg mee, maar die bevat dan weer uit geen enkele Zeeuwse renner. Een andere Zeeuwse link valt te ontdekken bij Wielerploeg Groot Amsterdam. De ploegleider van de Noord-Hollandse formatie is Martin Buijck, wiens roots in Axel liggen.

Veldrittoppers

Met de Nederlanders Ryan Kamp en Pim Ronhaar en de Amerikaan Lane Maher is ook de mondiale veldrittop present in Axel. De nummer drie (Kamp), vijf (Maher) en zes (Ronhaar) van het voorbije wereldkampioenschap in Valkenburg behoren op de weg nog niet direct tot de wereldtop, maar hebben al wel aangetoond ‘leuk mee te kunnen fietsen’. Dat gaat vooral op voor Kamp, die zomaar bij de eerste tien in het eindklassement kan eindigen.

Exoten

In de profwereld zijn Colombiaanse wielrenners zeker geen uitzondering. In tegendeel, Colombiaanse coureurs als Nairo Quintana en Fernando Gaviria domineren de sport. Bij de Junioren Driedaagse ligt dat anders en zijn Colombiaanse deelnemers eerder uitzondering dan regel. Pablo Alejandro Wilches is zo’n uitzondering. De Colombiaan doet mee namens de Nederlandse ploeg Monkey Town.

Veel opmerkelijker dan een Colombiaan in het profpeloton zou een renner uit Bermuda of Syrië zijn. Tijdens de Junioren Driedaagse zijn beide landen in elk geval vertegenwoordigd. De Syriër Mohamed Rayes, sinds 2015 woonachtig in Nederland, doet mee namens het district Midden-Nederland. De Bermudaan Matthew Oliveira verschijnt namens het Hot Tubes Cycling Team aan de start. Beide renners namen vorig seizoen deel aan het WK.