Junioren Driedaagse kiest voor kwaliteit

Bron: PZC-ROELAND VAN VLIET

Organisatie van wielerevenement pikt 35 ploegen uit 49 aanmeldingen. Pakistan doorstaat de ballotage niet.

Bij de Spie Internationale Junioren Driedaagse, die van 18 tot en met 20 mei wordt verreden, hebben ze afgelopen week een strenge selectie moeten maken. Liefst 49 teams meldden zich aan voor het wielerevenement in Zeeuws-Vlaanderen, terwijl er maximaal 35 toegelaten konden worden.

Onder leiding van Honk Pieters, de secretaris van de Stichting Junioren Driedaagse, zijn er flinke knopen doorgehakt. ,,We hebben", zo vertelde voorzitter Bram Cambier, ,,gekeken naar een goede verhouding tussen Nederlandse en buitenlandse ploegen én naar kwaliteit. In beide zaken zijn we zeer geslaagd, denk ik. We hebben twaalf teams uit eigen land en ik ben ervan overtuigd dat we echt de wereldtop naar Axel halen."

500_pzc.jpg

                                                           De Fransman Gaël Guégan viert zijn zege in de eerste etappe van vorig jaar. Foto CAMILE SCHELSTRAETE

De Junioren Driedaagse, die toe is aan de 37ste editie, is een 2.1 UCI-koers voor renners van zeventien en achttien jaar. Voor coureurs die aan de vooravond staan van een profcarrière. In het verleden wonnen tal van grote namen het eindklassement, onder wie Davide Rebellin en Servais Knaven. Cambier: ,,Tegelijkertijd met onze wedstrijd is er een tweedaagse van de Nations Cup in het Franse Morbihan. Hoewel die wedstrijd iets hoger staat aangeschreven, kiezen toch veel ploegen voor ons. Vanwege de goede organisatie, het gevarieerde parkoers en het feit dat je in een driedaagse veel kunt leren."

De Nederlandse juniorenselectie heeft gekozen voor Mobihan. De nationale equipes van Duitsland, Finland, Polen, de Verenigde Staten, Zwitserland en Wales komen daarentegen wel. Pakistan had zich ook aangemeld, maar dat land krijgt geen uitnodiging. De organisatie heeft lering getrokken uit de deelname van Indonesië, twee jaar geleden. ,,Aan de ene kant wil je zo'n team er graag bij hebben, omdat het wel bijzonder is als renners uit zo'n land meedoen. Maar je moet je ook afvragen: kunnen ze het niveau aan? Ik denk dat het voor de jongens uit Pakistan ook niet leuk wordt als ze hier zouden gaan rijden."

Met zes landenploegen, acht clubteams uit Nederland, vier districtsteams uit Nederland en zeventien buitenlandse equipes komt de Stichting Junioren Driedaagse op een aantal van 175 renners. Wie er exact gaan rijden, is nog niet bekend. Maar Cambier vertrouwt erop dat de ploegleiders sterke coureurs meenemen. ,,Veel ploegen zijn inmiddels vaste gasten", zei de voorzitter. ,,Daardoor kunnen we er op aan dat ze kwaliteit meebrengen."

Ardennen

De eerste drie etappes - één op vrijdag, twee op zaterdag - zijn rondom Axel en Sluiskil. Op de zondag is dan nog de rit Velzeke-Velzeke, in de Vlaamse Ardennen ten zuiden van Gent. In totaal wordt er dik 300 kilometer gekoerst. De drie ritten in lijn hebben min of meer hetzelfde parkoers behouden als in 2017, de tijdrit van zaterdagochtend is enigszins aangepast.

Binnen Zeeland worstelen veel organisaties van wielerkoersen met financiële problemen. Het is immers lastig om sponsoren te vinden. Bij de Junioren Driedaagse spelen die problemen niet of nauwelijks. ,,We kunnen gelukkig spreken van een gezonde situatie", aldus Cambier, die blij is dat het evenement voor jonge renners niet op de tocht staat. ,,Dankzij onze goede hoofdsponsor - Spie - en diverse vaste truiensponsoren hebben we een heel goede basis. Daaromheen zijn er nog heel wat kleinere sponsoren, die samen nog best een groot bedrag bijeen brengen."