Grote sportevenementen moeten Zeeuwen in beweging brengen

Bron: Omroep Zeeland

De provincie Zeeland heeft de ambitie om zoveel mogelijk Zeeuwen aan het sporten te krijgen. Volgens NOC*NSF sport de helft van de Zeeuwen en de andere helft niet. "De helft te weinig", zegt Gerben Schram van Sport Zeeland. Maar er zijn ideeën en initiatieven om daar verandering in te krijgen. Om mensen te inspireren zijn er topsporters nodig in de provincie, maar ook grote sportevenementen waar Zeeuwen aan mee kunnen doen en voor kunnen trainen.

De Junior Driedaagse van Axel is zo'n evenement. Het bestaat al veertig jaar. "We draaien al een tijdje mee", aldus Bram Cambier, voorzitter van het wielerevenement. "We streven ernaar om junioren mee te laten rijden waarvan we inschatten dat ze in latere jaren een profcontract krijgen", zegt Cambier. "Dit soort evenementen hebben een soort voorbeeldfunctie voor jongens en meisjes. Die moeten op jonge leeftijd denken: dat is iets waar ik later naartoe kan werken."

400_omroep.jpgDe Junior Driedaagse van Axel bestaat al veertig jaar

Gerben Schram van Sport Zeeland noemt sportevenementen als deze "de kraamkamer van de absolute topsport". Schram: "Dit soort evenementen zijn belangrijk om renners zich te laten ontwikkelen en waar ze zich kunnen meten aan andere (semi-)professionals."

Inspireren om te gaan bewegen

Maar daarnaast hebben grote sportevenementen een bredere functie. Uit onderzoek, geïnitieerd door NOC*NSF blijkt dat de helft van de Zeeuwen sport. "Dat is de helft te weinig", zegt Schram. "Het is inmiddels wel duidelijk dat sporten belangrijk is en topsport inspireert vaak. Grote sportevenementen kunnen daar zeker aan bijdragen. Kijk naar de Kustmarathon, daar zijn heel veel loopgroepen door gestart. Dus evenementen kunnen mensen echt inspireren om te gaan bewegen."

Het is belangrijk om deze evenementen in stand te houden, benadrukken beide heren. "Steeds meer organisaties gaan ter ziele vanwege gebrek aan geld, gebrek aan vrijwilligers, gebrek aan organisatoren. In Axel heeft dat een stevige basis, gelukkig", vertelt Cambier. "Wij zitten goed in onze sponsoren, in onze vrijwilligers. En ook in onze renners."

Sponsors