Mads Wurtz Schmidt zet in Strijpen de kers op de taart.

Door Filip Declerq

De rit door de Vlaamse Ardennen werd gewonnen door de Mads Würtz Schmidt. De Deense hardrijder is eveneens eindwinnaar van de Driedaagse. De Nederlander Piotr Havik werd in de slotrit tweede voor zijn landgenoot Lennard Hofstede. Onze landgenoten Merlijn Decoster en Daan Hoeybreghs vervolledigen de Top5. Hoeybreghs was op de Vlaamse heuvels de beste klimmer. Hij nam de bergtrui mee naar Mol.

Nog voor de eerste helling ging Daan Hoeybreghs in de aanval. Hij kreeg het gezelschap van Simon Larsen, Jan Bart Opsomer, Joeri Leijs en Pascal Ackermann. Later kwam Piotr Havik aansluiten. Meteen het sein voor de Deense formatie Bleu Water om te reageren. Het zestal werd snel ingelopen. Hoeybreghs deed meteen een tweede poging om het peloton te ontlopen. Iets later ontstond een mooie kopgroep. Mee voorin de gele truidrager Schmidt, de tweede in het klassement Rodhe, Havik, Kasperkiwicz, Mulder, Hofstede en de Belgen Merlijn Decoster, Michael Cools die eveneens aansluiten bij hun landgenoot Hoeybreghs.

 

In volle finale tijdens de laatste beklimming van de Valkenberg gooide Havik een bom. De gele trui, Hofstede, Decoster en Hoeybreghs konden aanpikken. De rest van het gezelschap was gezien. In de laatste tien kilometer gingen de Belgen om beurten aanvallen. Havik bracht telkens de vijf terug samen. In de slotkilometer deed Decoster een laatste poging. De renner uit Oudenburg nam snel honderd meter. Maar toen wilde die duivelse Mads Wurtz Schmidt de dubbelslag.

 

Na afloop waren de reacties unaniem wat de overwinning van de Deen betreft. Merlijn Decoster verwoorde het als volgt. ‘ Die Deen was veel te sterk. Daar viel niets tegen te beginnen. Toen ik in de laatste kilometer ging dacht ik te kunnen winnen. In de laatste bocht (op 300m) zag ik plots de Deen over me heen walsen.’ Lennard Hofstede had eveneens een reactie. ‘Ik ben blij met mijn prestatie. Alleen een beetje sneu dat ik gisteren in Axel mijn klassement verloor. Zonder dat mechanisch defect werd ik misschien tweede in de eindstand.’ De organisatoren hadden veel lof voor de prestatie van Thijs De Lange. Hij werd de eerste Zeeuw in het eindklassement. Eveneens een goed resultaat werd neergezet door Michael Cools. De Meetjeslander kwam in zijn achtertuin sterk voor de dag. ‘Ik glipte mee met de ontsnapping. In eerste instantie was het de bedoeling om zoveel mogelijk tijd te nemen op de Deen. Dat is niet gelukt. Daarna reed ik in dienst van Havik. Tijdens de laatste beklimming van de Valkenberg moest ik passen. Ik had teveel last van krampen. Misschien had er zonder die krampen nog een beter resultaat ingezeten voor mij of Piotr.’