Henrik Pedersen wint na Omloop van Borsele ook Junioren Driedaagse Axel

Henrik Pedersen heeft de veertigste editie van de Internationale Junioren Driedaagse gewonnen. De Deen was zondag de beste in de vierde etappe en had op de streep net genoeg voorsprong over om ook de eindzege te grijpen. Voor Pedersen was het na de Omloop van Borsele in april zijn tweede zege op Zeeuws grondgebied in korte tijd.

Pedersen eindigde in alle etappes van de Driedaagse in de top tien. Vrijdag werd de renner van NPV-Carl Ras Roskilde in de massasprint in Axel tweede achter zijn landgenoot Boas Lysgaard. In de tijdrit in en rond Westdorpe eindigde Pedersen zaterdagochtend zesde en in de rit in lijn rondom Sluiskil werd de Deen later die dag achtste.
Voor aanvang van de slotetappe met start en finish in het Belgische Velzeke had Pedersen een achterstand van een halve minuut op Niels Michotte uit Luxemburg, die in de tijdrit de macht had gegrepen. Met nog zo'n veertig kilometer te gaan demarreerde Pedersen uit een kopgroep van vier. De winnaar van de Omloop van Borsele pakte vijftig seconden op het peloton en reed zo virtueel in het geel.

Bonusseconden beslissend

In een spannende slotfase zette Michotte de achtervolging in, maar de Luxemburger kwam net tekort. Dankzij de tien bonusseconden die op de streep voor de winnaar klaar lagen legde Pedersen beslag op de eindzege. Michotte werd op vier seconden achterstand tweede, de Amerikaan Artem Shmidt (winnaar van 2021) derde. Sjors Lugthart werd op de zesde plaats de beste Nederlander.
500_sf220522_6004.jpg

Sponsors