Internationale Junioren Driedaagse werd op het nippertje gered: ‘Een hele opluchting’

Job de Feijter 16-05-23, 16:23 Bron: PZC


De SPIE Internationale Junioren Driedaagse maakt zich op voor een nieuwe editie. Het had echter niet veel gescheeld of de etappekoers in Zeeuws-Vlaanderen had helemaal niet door kunnen gaan...

Wie weleens inschakelt bij de wieleruitzendingen van de Vlaamse zender VRT, zal zelfs wieleranalist José de Cauwer al lovend over de wedstrijd hebben horen spreken. ,,Het is in de loop der jaren uitgegroeid tot een begrip in de juniorenwereld”, omschrijft Bart Verstraeten, lid van de organisatie, de wedstrijd die van vrijdag tot en met zondag plaatsvindt in Zeeuws-Vlaanderen en België.

Bekende namen als Tom Boonen, Jasper Stuyven, Dylan van Baarle en Tom Pidcock maakten al furore tijdens de internationale etappekoers voor junioren. Dat het een wedstrijd is waarin wielertalenten de basis leggen voor een succesvolle profcarrière, is gezien het gevarieerde parkoers geen verrassing. ,,We hebben kasseien, een tijdrit, een koninginnenrit in België...
En dat in een tijdsbestek van nauwelijks drie dagen. Dat is bij de junioren uniek”, stelt Verstraeten, die zich namens de organisatie vooral heeft bekommerd om het deelnemersveld.

400_sf220522_6004.jpg


Nieuw dit jaar is de prijs voor de beste Zeeuws-Vlaamse renner. ,,Een initiatief van de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en dat i
s toch weer een extra stimulans voor de Zeeuwse wielersport. Zo staan er dit jaar vier Zeeuws-Vlaamse deelnemers aan het vertrek, met Bas van Zuidam, de gebroeders Tim en Arno Piessens en Luca van der Veken.”

 

400_zws_vl_vlag_nieuw_2023_warenhuis.jpg

 

Politiebegeleiding
Het had weinig gescheeld of de wedstrijd had dit jaar geen doorgang kunnen vinden. Toen het nationale nieuws over de verminderde politieinzet voor wielerkoersen naar buiten kwam, was het namelijk behoorlijk schrikken voor de organisatie. ,,Ik dacht eerlijk gezegd in eerste instantie dat het niet op onze internationale UCI-wedstrijd van toepassing was”, bekent wedstrijdsecretaris Honoré Pieters. ,,De gemeente Terneuzen en de provincie brachten ons hiervan op de hoogte, wat de wedstrijd zes weken voor de start serieus op de helling zette.” De prestigieuze etappekoers werd echter op het nippertje gered. Pieters: ,,Mede dankzij de inzet van wielerbond KNWU, de provincie en de gemeente kan de wedstrijd gelukkig doorgaan en dat is voor ons een hele opluchting. Het is treffend voor de problematiek omtrent de organisatie van Nederlandse wielerwedstrijden. Die mogen enkel onder politiebegeleiding worden verreden. Er worden nu pilots met burgermotoren gestart en ik ben ervan overtuigd dat het een oplossing kan zijn voor toch wel een serieus probleem in de  wielersport.”


Ander parkoers
Dat het ieder jaar lastiger wordt om een wielerwedstrijd van dergelijk formaat te organiseren, blijkt onder meer ook uit de parkoerswijziging van de tijdrit sinds vorig jaar. ,,We werden elk jaar hartelijk ontvangen op het motorcrossterrein van RES in Axel, maar aangezien de tijdrit deels door de bebouwde kom gaat, moesten we uiteindelijk op zoek naar een alternatief”, verklaart Pieters. ,,We zijn vorig jaar voor het eerst uitgeweken naar Westdorpe voor de tijdrit, maar dat is gelukkig voor alle partijen goed bevallen.”


Er staat dit jaar misschien niet een uitgesproken favoriet aan het vertrek, maar dat maakt de wedstrijd misschien interessanter
Tel nog twee Zeeuws-Vlaamse ritten in lijn en een koninginnenrit in het Vlaamse Velzeke daarbij op en alles is in gereedheid voor een spectaculaire editie. ,,We zijn er helemaal klaar voor", geeft Verstraeten aan. ,,Er staat dit jaar misschien niet een uitgesproken favoriet aan het vertrek, maar dat maakt de wedstrijd misschien interessanter. Ik verwacht een open wedstrijd, maar gezien het uitdagende parkoers zal er aan het einde van de rit ongetwijfeld een sterke winnaar uit de bus rollen.”


Veel concurrentie
Het samenstellen van die startlijst is elk jaar weer een hele puzzel. ,,We hadden maar liefst 59 aanmeldingen van teams uit alle windstreken en dan moet je lastige keuzes maken, aangezien slechts 35 ploegen toegelaten kunnen worden”, legt Verstraeten uit. ,,Dat zegt natuurlijk het nodige over de reputatie van de wedstrijd, omdat er in hetzelfde weekend veel concurrentie is van de Trophée Morbihan in Frankijk en de Ronde van Vlaanderen voor junioren in België. Zo was bijvoorbeeld aanvankelijk Steffen De Schuyteneer de topfavoriet op de deelnemerslijst. Hij won vorig jaar de witte trui. Maar hij rijdt dit weekend uiteindelijk voor de nationale selectie. Desalniettemin zijn we blij met de internationale samenstelling. Zo zal niemand minder dan wereldkampioen veldrijden Léo Bisiaux zijn opwachting maken in Axel.”

Sponsors