Wielertalent komt voor Zeeuwse keien

De lijst met professionele wielrenners die ooit meededen aan de Internationale Junioren Driedaagse, wordt steeds langer. De wielerwedstrijd voor junioren door Zeeuws-Vlaanderen en Belgisch Vlaanderen wordt dit jaar verreden van vrijdag 19 mei tot en met zondag 21 mei.

Ook dan staan er opnieuw veelbelovende wielertalenten van 17 en 18 jaar aan de start. De renners komen van over de hele wereld. 
De SPIE Internationale Junioren Driedaagse van Axel is een internationale 2.1 U.C.I. wielerwedstrijd voor junioren. De wedstrijd is voor het eerst verreden in 1982. Dit jaar wordt de 41ste editie gehouden.

Basis
Remy Bun van de Stichting Junioren Driedaagse vertelt: “Iedere wielrenner die op niveau wil gaan rijden, heeft deze wedstrijd op z’n lijstje staan. Het is de enige driedaagse voor junioren op dit niveau in Nederland.” De Zeeuwse keien blijken een uitdagend onderdeel van de rit.

“Er gaat bijna geen wielerwedstrijd voorbij, of de Junioren Driedaagse wordt genoemd als basis voor een professionele wielercarrière. Dat zegt veel! Wedstrijden als deze zijn voor junioren van dusdanig belang voor de rest van hun carrière.”

Etappes
De wedstrijd kent twee etappes met diverse kasseistroken en een tijdrit in Zeeuws-Vlaanderen. Daarnaast is er een etappe door de Vlaamse Ardennen met diverse hellingen en kasseistroken. Remy: “Het aantrekkelijke aan deze wedstrijd is de combinatie van de Zeeuwse wind, keien en de uitdagende Vlaamse Ardennen.” 

400_img_3113.jpg

Bekende hellingen die bedwongen worden zijn De Valkenberg, De Leberg, De Rekelberg en De Langendries (Hostellerie). Ook gaat de vierde etappe over de beruchte Paddestraat uit de Ronde van Vlaanderen. 

Het scheelde maar een haar of deze editie van de Internationale Juniorendriedaagse ging niet door. Remy vertelt: “Wedstrijden van dit kaliber moeten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Het leek erop dat door de veelheid aan wedstrijden dit weekend dat er niet genoeg politiebegeleiding zou zijn. Door stevig lobbywerk van de organisatie bij de wielerbond is de waarde van onze wedstrijd bewezen en kon het toch doorgaan.”

Zeeuws-Vlaamse trui
Een leuk weetje: dit jaar is er een speciale trui voor de eerste Zeeuws-Vlaamse renner. Deze trui is gesponsord door de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen en het ontwerp is gebaseerd op de Zeeuws-Vlaamse vlag.

Kermiskoers Axel
De organisatie van de Driedaagse neemt dit jaar ook de Kermiskoers in Axel op zich. De kermiskoers voor hobby-renners is op dinsdag 30 mei. De eerste categorie start om 18.30 uur. Aanmelden bij Eva’s Passie op de Markt in Axel.

Sponsors