Noor Marius Dahl alleenheerser in Junioren Driedaagse (met video Feijter Media)

Job de Feijter 19-05-24, 21:08 Laatste update: 19-05-24, 21:22 Bron: PZC

Marius Dahl heeft de 42ste editie van de SPIE Internationale Junioren Driedaagse op zijn naam geschreven. De Noor domineerde met zijn ploeggenoten van Decathlon AG2R La Mondiale de koers vanaf het begin en bekroonde dat met maar liefst drie ritzeges en de eindoverwinning. ,,Het moet nog tot me doordringen”, klonk het na afloop van de slotrit, die hij reed op zijn achttiende verjaardag.

Zo’n 165 renners uit alle windstreken maakten zich vrijdag op voor de vier etappes in Zeeuws-Vlaanderen en België. Voor velen was het een eerste kennismaking met de Zeeuwse wind en kasseien. De wind bleef echter het hele weekend beperkt, waardoor het lang duurde voordat in de eerste rit de schifting plaatsvond. Onder het commando van Team NTG-Uno-X kon een elitegroep van zo’n twintig renners alsnog wegrijden en vervolgens om de zege sprinten. Daarin stak Marius Dahl voor het eerst zijn neus aan het venster, die zijn eerste UCI-zege boekte.

 

Daar bleef het echter niet bij. Daags nadien verpulverde Dahl eveneens de tegenstand tijdens de individuele tijdrit met start en finish in Westdorpe. Met een tijd van 14.47 minuten bleef hij als enige deelnemer onder de 15 minuten na een race tegen de klok van 11,9 kilometer. Op die manier verstevigde de Noor zijn leidende positie in het algemeen klassement.

 

Er was geen beter verjaar­dags­ca­deau denkbaar

 

’s Avonds bleef tijdens de rit in lijn, met start en aankomst in Sluiskil, de koers lange tijd gesloten. De aanvallers hadden weinig kans van slagen, dus een massasprint was onvermijdelijk. Als kers op de taart boekte Dahl daarin zijn derde ritzege op rij, een onvervalste hattrick. Bovendien vergezelden zijn ploeggenoten Carter Guichard en Ron Rooni hem in het algemeen klassement op plek twee en drie.

 

Koninginnenrit

 

Voorafgaand aan de koninginnenrit in het Belgische Velzeke was er dus bijna een wonder nodig om de Franse ploeg Decathlon AG2R La Mondiale van de zege te houden. Dat wonder bleef uit, al werd de zegereeks van Dahl verrassend genoeg doorbroken door de Belgische eerstejaars Rune Boden, die voor Avia-Rudyco Cycling Team uitkomt.

Boden trok in de slotronde solo ten aanval. Zijn strijdlust werd beloond, want de Belg sloeg een gat van een halve minuut en hield daarvan zo’n twintig seconden over aan de meet. ,,Ik had dit totaal niet verwacht”, zei de ritwinnaar na afloop. ,,Mijn plan was om gewoon zo lang mogelijk met de besten proberen mee te gaan, maar ik voelde mij in de finale nog erg goed, dus ik zag mijn kans schoon. Het is geweldig om als eerstejaars in dit internationale deelnemersveld te kunnen winnen. Dat belooft uiteraard ook veel voor de toekomst.”

Geletruidrager Dahl reed in de finale lek. Geen vierde ritzege op rij dus voor de Noor. ,,Maar het is een geweldig weekend voor me geweest, ik mag absoluut dus niet klagen. Ik had een behoorlijke marge in het algemeen klassement, dus ik panikeerde niet toen ik lek reed. Ik wist dat ik het zou redden tot de streep, maar niet meer zou meespelen om de ritwinst. Ik ben blij dat we na drie ritzeges ook de eindzege hebben kunnen binnenhalen en dat nota bene op mijn achttiende verjaardag. Er was geen beter verjaardagscadeau denkbaar.”

Zeeuwen

 

Wie in de finale ook materiaalpech kende, was Luca van der Veken uit Sint Jansteen. ,,Ik zat vooraan bij de beste twintig toen ik met materiaalpech moest afrekenen”, deed de zeventienjarige renner zijn verhaal. ,,Enorm jammer, maar ik ben blij hoe de driedaagse voor mij is verlopen. Ik heb duidelijk een stap gezet ten aanzien van vorig jaar en dat is toch voor mij wel het belangrijkste. Ik heb veel meer vooraan kunnen koersen en was in de derde etappe zelfs zesde. Ik zou in eerste instantie de Ronde van Vlaanderen gereden hebben, maar ik ben blij dat ik uiteindelijk toch deze koers in eigen streek verkozen heb. Het is echt een geweldige ervaring geweest om in eigen streek te koersen.”

In het algemeen klassement was Van der Veken uiteindelijk terug te vinden op plek 33. Sven Verduijn uit Westdorpe reed als eerstejaars de koers eveneens uit, op een 75ste plaats.

Sponsors