Jarne van Grieken pakt de eerste gele trui.

Jarne Van Grieken komt met zijn armen in de lucht over de finish in Axel. De zeventienjarige Belg is de snelste van een kopgroep van vijf en schrijft de 105 kilometer lange openingsetappe van de internationale rittenkoers voor junioren op zijn naam. Zijn landgenoten Anton Ferdinande (tweede) en Jasper Van Den Plas (derde) gaan met hem mee op het podium.

,,Vorige keer moest ik het net afleggen tegen die jongen die tweede wordt”, vertelt Van Grieken na afloop. ,,Dus was ik uit op revanche. Ik wist dat het wind tegen was in de laatste rechte lijn, daarom heb ik zo lang mogelijk gewacht met aangaan. Pas op honderd meter van de finish zette ik mijn sprint in en kwam ik over hem heen. Vorige keer ging ik juist te laat aan.”

Opgeslokt

Terug naar het moment van de wedstrijd: de ‘time-out’. Op het moment dat de koers wordt stilgelegd hebben de renners een goede vijf kilometer afgelegd. De paar renners die een kleine voorsprong op het peloton hadden, hebben pech. Ze worden weer opgeslokt door de meute. Voor de coureurs die gelost waren komt de tijdelijke koersstaking niet slecht uit. Zij kunnen weer terugkeren.

Naar verluidt is de oorzaak van de stillegging het ontbreken van een koersdokter in de wedstrijd. De auto van de wedstrijddokter heeft de wedstrijd tijdelijk verlaten omdat zich nabij de omgeving van start- en finishplaats Axel een ongeval heeft voorgedaan. Het duurt een goede tien minuten tot de bolide van de medische assistentie terug in koers is en de renners hun weg kunnen vervolgen.

,,Eerst begreep ik niet wat er aan de hand was”, vertelt Michael Garrison, vijfde in de rituitslag en verkozen tot meest strijdlustige renner. De Amerikaan koerste op het betreffende moment op de voorste posten van het peloton, maar verloor door de onderbreking een hoop plekken. ,,Sommige renners liepen met hun fiets via het gras naar voren om plekken te winnen.”

Volle bak

,,Andere renners gingen bidonnen halen of plassen”, vervolgt de Amerikaan. ,,In de Verenigde Staten rijden we veel criteriums. Als er dan een grote valpartij is, wordt de race stilgelegd omdat het op een circuit is en er niemand meer langs kan. Maar op deze manier heb ik het nog niet eerder meegemaakt.”

,,We waren met het peloton volle bak naar een paar man toe aan het rijden”, beschrijft winnaar Van Grieken het voorval. ,,En toen viel alles ineens stil. Ik heb maar wat staan praten, wat moet je anders?” Net als Garrison had ook Van Grieken een dergelijke situatie nooit eerder meegemaakt.” Of de renner uit Herentals de wedstrijd om die reden zal blijven herinneren? ,,Goh, ik ga deze koers sowieso niet snel vergeten omdat ik hier win”, besluit hij met een knipoog.